Spara vs Amortera

I dagsläget är bolåneräntan mycket förmånlig, men det kan ändras när som helst. Räntan har varit betydligt mycket högre förut och det finns inget som talar emot att den skulle kunna bli det igen. Vid en sådan svängning kan det vara lugnande att ha förberett sig så gott man kan. Men hur gör man sig redo för höjda boendekostnader?

De flesta skulle påverkas av en höjd bolåneränta, en fördubbling av räntan kan innebära många tusenlappar extra i månaden. Det finns två effektiva metoder för att skapa en ekonomisk trygghet vid höjd bolåneränta:

  1. Spara
  2. Amortera

Man skulle kunna säga att dessa metoder representerar två olika synsätt: att bygga upp en framtida buffert genom ett välplanerat sparande eller att minska ned på de lån som finns där sen innan.

Hur du väljer

Det finns flera aspekter du bör väga in när du väljer metod:  

Amortering är ett säkert kort för att skapa ett skydd mot räntehöjningar. När du amorterar varje månad får du en vana att budgetera för höga boendekostnader. Detta gör du lättare kommer kunna hålla en liknande budget vid höjda räntor. Du kan i det scenariot välja att dra ned på amorteringen till förmån för den höjda räntekostnaden. Detta kan vara bra om du har många fasta utgifter och en relativt liten marginal. Se gärna över dina andra kostnader och planera in en fast amorteringskostnad varje månad genom att göra en budget.

Sparande kan du vinna på i längden, om du exempelvis låter pengarna växa till sig i en fondportfölj några år. Det är alltså en mer långdragen lösning men du kan tjäna på det ekonomiskt. Det finns dock en viss risk. Läs mer här

Om du klarar risken (stabilt jobb, bra lön, bra marginal, liten bokostnad, få fasta utgifter) kan du vinna på att spara i aktiefonder. Annars kan det vara säkrast att amortera för att inte bli utsatt om räntan ökar.

Tips!

Oavsett vilken metod du väljer så kommer du behöva se till att lägga undan en viss mängd pengar varje månad. Här är 3 tips för att få mer pengar över:

  1. Samla dina lån. Du kan få mer info om hur du går tillväga här.
  2. Tänk efter så du väljer rätt sparform. Läs mer här.
  3. Om du väljer att investera i aktier, fonder eller andra värdepapper kan du vinna på att starta ett ISK (investeringssparkonto). Läs gärna vår guide om ISK. Vi rekommenderar Avanza, de har en lättnavigerad sajt och en bra mobilapp där du lätt kan köpa/sälja värdepapper.

Artikeln granskades senast 2018-11-11.