Bilförsäkring

Bilförsäkring är en av de vanligast förekommande försäkringarna. Det beror på att du måste (enligt lag) ha en bilförsäkring om du har en bil som inte är avställd. Kom därför ihåg att teckna bilförsäkring från första ägardagen du då annars kan bli belagd med straffavgifter. Det första du behöver ta ställning till är om du enbart behöver trafikförsäkring eller om du vill ha ett bredare försäkringsskydd och därmed väljer halvförsäkring eller helförsäkring. Kanske finns behov av tilläggsförsäkringar som förbättrar skyddet ytterligare. Därefter kan du jämföra bilförsäkringar, utnyttja olika rabatter och på så vis får den försäkring som både är bäst och billigast utifrån ditt behov.

Jämför bilförsäkringar

ICA Försäkring
FördelBonusar på ICA
HelförsäkringJa
HalvförsäkringJa
TrafikförsäkringJa
PrisOffert
Enerfy
FördelBetala per mil
HelförsäkringJa
HalvförsäkringJa
TrafikförsäkringJa
PrisOffert
Moderna försäkringar
FördelBästa bilförsäkringen 2018!
HelförsäkringJa
HalvförsäkringJa
TrafikförsäkringJa
PrisOffert
Svedea
FördelBäst om du är 30+
HelförsäkringJa
HalvförsäkringJa
TrafikförsäkringJa
PrisOffert
Zmarta
FördelJämför bilförsäkringar åt dig
HelförsäkringJa
HalvförsäkringJa
TrafikförsäkringJa
PrisOffert

Olika nivåer på bilförsäkring

bilförsäkringLikt flera andra fordonsförsäkringar så kan en bilförsäkring tecknas på olika nivåer som därmed ger olika stort försäkringsskydd. Ska du köra bilen i trafik måste du enligt lag ha en trafikförsäkring. Den ger däremot inget ekonomiskt skydd för ditt eget fordon. Med halvförsäkring får du bland annat ersättning vid stöld, brand och vid rättstvister. Med helförsäkring ges ersättning vid vagnskador så som skadegörelse, kollisionsskador osv. Önskas ytterligare försäkringsskydd kan helförsäkringen kompletteras med tilläggsförsäkringar.

Trafikförsäkring

Om din bil inte är avställd så måste du ha en trafikförsäkring. Den ger följande skydd:

Halvförsäkring

I en halvförsäkring ingår trafikförsäkring (se ovan) samt följande: Kom ihåg att det alltid finns undantag i försäkringarna. Exempelvis brukar inte ersättning ges om brand uppkommer av kortslutning eller om stöld av bilen sker av någon familjemedlem.

Helförsäkring

I en helförsäkring ingår allt som ingår i en halvförsäkring (läs ovan) samt följande:

Tilläggsförsäkringar

Det finns ett flertal tilläggsförsäkringar som kan tecknas till en bilförsäkring. Här är några av de mest vanliga:

Specialförsäkringar

Att tänka på innan du väljer bilförsäkring

Har du en bil, som inte är avställd, är det mycket viktigt att du har en bilförsäkring. I annat fall kommer du få höga straffavgifter av Trafikförsäkringsföreningen. Andra saker att tänka på är att du har ett passande försäkringspaket utifrån ditt behov och att du utnyttjar de rabattmöjligheter som finns. De allra flesta försäkringsbolag erbjuder rabattmöjligheter. Delvis handlar det om att öka säkerheten och därmed minska risken för skador. Kan du placera bilen i ett garage på natten? Har den larm? Blir försäkringen billigare om den står på någon annan i familjen? Rabatter kan även ges om du väljer att ha flera försäkringar hos samma bolag eller tecknar den online.

Punkter att jämföra försäkringarna mellan

Att det är skillnad på pris mellan olika bilförsäkringar vet de allra flesta. Ändå är det förhållandevis få som jämför prisnivåerna regelbundet. Kanske sker det när man köper sin första bil men sedan är det mycket vanligt att man har kvar samma försäkringsbolag under ett stort antal år. Detta trots att priset, behovet och till och med innehållet i försäkringen kan ha förändrats. Några av de punkter som du kan jämföra är:

Vanliga frågor och svar

Måste jag ha en bilförsäkring?
Nej det måste du inte ha. Är din bil avställd får du inte köra med den i trafik och därmed måste du inte ha en bilförsäkring. Ska du däremot köra den i trafik måste du minst ha trafikförsäkring.
Vad innebär märkesförsäkring?
Märkesförsäkring är en försäkring som erbjuds av ett specifikt bilmärke. Exempelvis erbjuder Volvia märkesförsäkring för de som har Volvo och KIA för de som äger en KIA. Dessa försäkringar är ofta mycket breda och ger ett stort försäkringsskydd. Nackdelen är att de sällan är det billigaste alternativet på försäkringsmarknaden.
Hur får jag så billig bilförsäkring som möjligt?
Det viktigaste är att jämföra flera olika försäkringsbolag utifrån den försäkringsnivå du behöver. Den billigaste försäkringsnivån är trafikförsäkring men då får du inget ekonomiskt skydd alls för skador som uppstår på bilen. Du kan även se över säkerhet. En del bolag ger rabatt om du har larm, inte tillåter förare under 25 år och har en relativt liten årlig körsträcka. Kom ihåg att se över dina försäkringar exempelvis en gång per år för att därmed se om det finns billigare och bättre alternativ att byta till. Kom däremot ihåg att du kan förlora rabatt för skadefria år om du byter försäkringsbolag.
Vad är skillnaden mellan att halvförsäkring och helförsäkring?
Det du kan få ersättning för med en helförsäkring (som du inte får med halvförsäkring) är skador som uppstår på bilen där du är orsak till skadan eller att det inte finns någon person som är ansvarig. Det innebär exempelvis om du krockar eller om ett träd faller över bilen. Är det en annan person som är ansvarig för skadan är den personens försäkring som ska ge ersättning.
Varför är det ofta dyrare för personer under 24 år att teckna försäkring?
Premien grundar sig på en riskbedömning som försäkringsbolaget gör. Eftersom det är fler unga som är med om olyckor ökar även premien. Är ni flera i samma hushåll (som använder bilen ungefärligt lika mycket) kan det vara en idé att registrera bilen på någon annan person och därmed få lägre premie. Kom ihåg att ersättning helt kan utebli om bilen är skriven på en person som inte huvudsakligen använder den.
Jag tänker övningsköra med mitt barn – Gäller bilförsäkringen då?
Jag tänker övningsköra med mitt barn – Gäller bilförsäkringen då?" style="fancy"]Så länge man uppfyller de grundläggande kraven (exempelvis kör lagligt) ska försäkringen gälla. Det kan däremot finnas regler som säger att ersättningen minskas om föraren är under 24år. Inför övningskörning kan det vara en fördel att kontakta försäkringsbolaget och höra efter vad som gäller.

Då ska du INTE teckna bilförsäkring


Artikeln granskades senast 2019-12-30.