Investera i kryptovalutor

Kryptovalutor är valutor som är decentraliserade och därmed inte styrs av någon nation eller bank. Det blir därför enbart tillgång och efterfrågan som styr dess värde. Den mest kända kryptovalutan är Bitcoin men det finns över 1500 olika valutor/tokens.

Att investera i kryptovalutor innebär en betydligt högre risk än att investera i aktier/fonder och liknande värdepapper. Orsaken är att marknaden är helt oreglerad och något investeringsskydd finns inte. Risken är hög – men avkastningen kan även vara extremt hög.

Tips: Öppna ett gratis konto på Avanza för att investera i Bitcoin eller Ethereum via certifikat.

Eller:

Köp riktiga kryptovalutor på Coinbase. Tips: Öppna ett konto på Coinbase och få 100 kr extra gratis. Där kan du köpa Bitcoin, Ethereum, Litecoin mfl.

Fördelar med att investera i kryptovalutor

Olika sätt att investera i kryptovaluta

Det går att ta del av värdeökningar i kryptovalutor på flera olika sätt. Du kan exempelvis äga kryptovalutan (exempelvis Bitcoin) eller välja att äga värdepapper som följer valutans utveckling. För nybörjare rekommenderas certifikat eller att köpa enskilda kryptovalutor.

Certifikat i bitcoin eller ethereum

Via Avanza går det att köpa certifikat som följer värdeutvecklingen av Bitcoin eller ethereum. Dessa certifikat köps/säljs som separata värdepapper och följer inte exakt den underliggande valutans rörelser, men skillnaden är inte speciellt stor.

Fördelen att köpa certifikat är det är extremt enkelt och kan ske via Avanza som har svensk support. Öppna konto på Avanza, identifiera dig med Bank-ID och köp certifikat inom någon minut. Ännu en fördel är att dessa certifikat kan placeras i ett ISK vilket minskar skatten och underlättar vid deklaration.

CFD (Contract for difference)

CFD är derivatainstrument där man investerar på underliggande valutors värdeförändring. Då detta sker på mycket kort sikt (ner till ett par minuter) anses CFD ofta vara en typ av ”vadslagning på valutor”. Det är alltså inte ett alternativ för den som vill investera på lång sikt.

Fördelen att köpa CFD är att man kan ta del av hävstångseffekt och nå mycket hög avkastning.

Fonder

Det finns fonder som är uppbyggda av flera olika kryptovalutor. Ett smidigt sätt att sprida riskerna och inte behöva bry sig i att analysera olika valutor. Än så länge kan du däremot bara få tillgång till dessa om du först köper kryptovaluta (Se ”Köpa via exchange” nedan) varpå valutan sedan förs över till dessa fonder. Till stor sannolikhet kan fonderna i framtiden erbjuda insättning av nationell valuta via deras eget system.

Fördelen att köpa fonder är främst att man kan låta någon mer kunnig förvalta kapitalet.

Terminer

Från december 2017 har det varit möjligt att handla med Bitcointerminer på bland annat CME och CBOE. Med terminer går det att investera i en uppgång eller nedgång på kursen över olika långa tidsperioder.

Fördelen med terminer är främst att man kan spekulera i både upp- och nedgång

Köpa via exchange

Vill du ha möjlighet att köpa/sälja ett mycket stort antal kryptovalutor ska detta göras via en eller flera exchange. Ovan nämnda vägar har nämligen begränsning genom att investering bara kan ske i ett fåtal valutor.

Så köper du kryptovalutor

Idag är det lika lätt att investera i kryptovalutor som att köpa fonder/aktier via en aktiemäklare eller bank. I och med att efterfrågan har ökat har utbudet av handelsplatser också ökat samt användarvänligheten förbättrats.

1.Öppna konto på en exchange

En Exchange är ett företag som tillhandahåller växling av valuta. Det kan därmed jämföras med att du går till närmsta Forexkontor och växlar svenska kronor mot exempelvis Euro.

Exempel är: Coinbase – Världens största exchange där du kan betala med banköverföring eller kortbetalning. Registrering sker på några minuter och identifiering sker genom att kopia på körkort/ID-kort laddas upp. Coinbase har även en mycket smidig app som under en period var den mest nerladdade appen både på Google Play och AppStore. Coinbase rekommenderas även av Kryptovalutor.se utifrån hur lätt det är att köpa kryptovaluta.

BitPanda – En stor tysk exchange med enkel registrering. För att kunna göra överföringar till kontot krävs identifiering via webcamera, vilket är lite omständigare än Coinbase. Det viktiga är att man väljer en exchange som tar emot nationell valuta så som Euro, USD osv. Fördelen med dessa är att man kan köpa kryptovaluta för egen nationella valuta. Nackdelen är att utbudet av valutor brukar vara mycket litet.

För att köpa flera olika valutor – se steg 3.

2. Köp Kryptovaluta

Efter att en registrering skett kan kryptovaluta köpas med kortbetalning. Ett alternativ är att banköverföring sker. Det kan ta ett par dagar men genom att först sätta in pengar via banköverföring undviker du avgiften som uppstår vid betalning med kort. Hos Coinbase gick det i slutet av december 2017 att köpa fyra olika valutor.

3. Överför till bredare plattformar

Vill du få tillgång till fler kryptovalutor behöver du nu överföra valuta från din exchange till en större handelsplattform. På dessa kan enbart handel ske med kryptovalutor vilket gör du inte kan köpa valuta mot din nationella valuta. Exempel är Kraken, Binance och Bittrex. Det som skiljer dessa åt är bland annat utbud av kryptovalutor att handla med.

Du skickar därmed exempelvis Etherium från Coinbase till Binance (efter att du skapat konto på Binance). Därefter kan du använda denna valuta för att köpa någon av de hundratals valutor som Binance erbjuder.

4. Ta ut pengarna

Det finns två vägar att gå för att ta ut det investerade kapitalet. Antingen går man samma väg som ovan – fast bakvänt. Växla dina valutor mot exempelvis Etherium, skicka till Coinbase, gör bankuttag. Andra alternativet är att skicka valutorna till en wallet (digital plånbok) som är kopplad till ett specifikt betalkort. Genom att handla med kortet eller göra uttag i bankomat kommer du få tillgång till nationell valuta samtidigt som det dras kryptovaluta från din wallet. En av de mer populära korten (med tillhörande wallet) är Tenx-card.

Att tänka på innan du investerar i kryptovalutor

Vanliga frågor och svar

Hur beskattas eventuell vinst?
Skatteverket anser inte att kryptovaluta kan likställas med utländsk valuta. Investeringar som skapar vinst ska därmed kapitalvinstbeskattas i likhet med vinster som uppstår vid investeringar i ”Andra tillgångar”. Kortfattat innebär det att vinsten ska registreras på deklaration och att 30% skatt betalas på vinsten. Läs mer här på Skatteverket.
Är kryptovalutor lagligt?
I vissa enstaka länder är handel med kryptovaluta förbjudet. I andra länder (exempelvis Japan) har flera valutor accepterats som ett komplement till nationella valutan. I Sverige är det lagligt att både handla med och använda kryptovaluta.
Vad är det för skillnad på kryptovaluta och tokens?

Det är en gråzon var gränsen exakt går men ofta benämns valutor som primärt betalningsmedel. Exempelvis är kryptovalutan Dash utvecklad för att vara en enkel valuta att överföra, betala med och hantera. Man kan därmed säga att kryptovalutor har liknande funktion som nationella valutor.

En token är istället knuten till en viss funktion inom ett nätverk. Den kan ge tillgång till produkter eller tjänster likväl som ge en del avkastning. Dess användningsområde är primärt begränsat till vissa funktioner eller system. En lite haltande liknelse kan vara Coop-poäng. Genom att göra olika saker kan du tjäna poäng – som sedan kan växlas mot olika saker. Men poängen fungerar enbart inom detta system.

Vad är största fördelen med kryptovalutor?

Bitcoin skapades som ett svar på den internationella bankkrisen. Ett av målen var därmed att skapa en valuta som inte var centraliserad. Decentralisering gör att någon ”tredjepart” inte behövs vid exempelvis överföring av valuta mellan två personer. En stor fördel är därmed att personer som inte får bankkonton ändå kan ta del av banktjänster. Genom blockkedjetekniken har även ytterligare fördelar och tekniska lösningar skapats för snabbare och säkrare transaktioner av information, valuta, kontrakt m.m.

Andra anser att anonymiteten är den största fördelen. Vissa valutor är skapade för att ha total anonymitet och avsändare och mottagare kan därmed inte spåras via deras transaktioner.

Som investerare är den största fördelen att en helt ny teknik har skapats. Valutor och olika tokens skapar ”den nya ekonomin” där investering kan ske genom dessa valutor.

Hur bör jag förvara mina valutor?

Exchange – Här har du den mängd valuta du vill handla med regelbundet (trading)

Wallet – En webbaserad digital plånbok (finns ofta i app) som används för dagliga transaktioner. Kan jämföras med hur en vanlig plånbok används.

Hard Wallet – Eftersom en exchange och en wallet är uppkopplade finns en viss risk för hackare. En hard wallet kan de inte komma åt då den inte ligger uppkopplad. Här förvarar du den valuta du inte vill hantera speciellt ofta. Med andra ord din buffert eller ditt sparande.


Artikeln granskades senast 2020-03-06.