Mobilabonnemang

Med rätt mobilabonnemang håller du nere kostnaden för att ringa, skicka sms/mms och surfa med mobilen. Det som främst skiljer abonnemangen åt är eventuell bindningstid samt surfmängd men det finns även vissa rad andra punkter som kan vara avgörande för vilket abonnemang som är bäst för dig.

De flesta mobilabonnemang har idag fria samtal och sms/mms. Vill du däremot ha ett så billigt mobilabonnemang som möjligt kan du välja ett helt utan surf.

I denna artikel kan du läsa om fördelar med abonnemang till mobilen (istället för kontantkort), vad du kan du jämföra när du söker bästa mobilabonnemanget utifrån dina behov och vad som skiljer olika abonnemang åt.

Tips: Besök Abonnemangen.se för en mer uppdaterad lista av mobilabonnemang samt tillhörande omdömen och jämförelser.

Jämför mobilabonnemang

Välj din önskade dataförbrukning så hjälper vi dig att hitta det billigaste mobilabonnemanget.

1 GB
/mån
2 GB
/mån
5 GB
/mån
10 GB
/mån
20 GB
/mån
50 GB
/mån

Fördelar med mobilabonnemang

Så väljer du bästa mobilabonnemanget

1. Vill du ha fria samtal och fria sms?

De flesta väljer detta alternativ. Ringer du extremt lite kan det däremot vara värt att välja ett mycket billigt mobilabonnemang där du betalar för samtal, sms och surf.

2. Hur mycket surf vill du ha?

Detta brukar vara den punkt som tydligast avgör vilka mobilabonnemang som kan vara passande. På de flesta telefoner går det att se hur mycket man surfat under förra månaden. I vissa fall går det även att se inloggad på ”Mina Sidor” hos aktuell operatör. Snåla däremot inte på surfen. Att köpa extrasurf är i sammanhanget ganska dyrt. Då är det bättre att ha ett större abonnemang från början.

Det finns till och med mobilabonnemang med helt fri surf. Du kan då surfa hur mycket som helst utan att någon extra kostnad uppstår. De flesta klarar sig däremot med 5, 10 eller 20 GB i surf per månad.

3. Var bor du?

I vissa delar av landet fungerar bara vissa mobiloperatörer. Täckningen är därmed helt avgörande och bor du i exempelvis i Norrlands inland bör operatörernas täckningskarta absolut granskas. Kom ihåg att vissa operatörer använder andra operatörers nät. Om du har bra täckning med Telia kan du exempelvis även teckna abonnemang hos Halebop då dessa utnyttjar nätet hos Telia.

4. Övriga tjänster och priser

Genom att besvara de tre frågorna ovan har du ringat in det viktigaste i val av mobilabonnemang. Till stor sannolikhet finns fortfarande ett flertal olika alternativ att välja på. Läs ”Jämför mobilabonnemang” nedan som presenteras ytterligare skillnader mellan de olika abonnemangen. Bestäm dig för vilka punkter som är viktiga för dig och välj sedan abonnemang som uppfyller dessa.

Det här ska du jämföra

Bindningstid eller inte?

Fördelen med bindningstid är att det ofta går att få rabatt på en telefon om detta köps samtidigt som abonnemanget tecknas. Dessutom erbjuder vissa operatörer lägre månadskostnad på abonnemanget om man väljer bindningstid.

Nackdelen är däremot att du är helt bunden till detta abonnemang under denna tid. Du kan varken byta till annan operatör eller minska surfmängden på det abonnemang du har.

Känner du dig osäker och inte vill låsa dig till ett specifikt abonnemang under längre tid bör inte abonnemang med bindningstid väljas.

Ingår fria samtal och fria sms/mms?

De allra flesta mobilabonnemang är idag med ”fria samtal och fria sms/mms”. Det finns däremot undantag. I vissa abonnemang ingår samtal/sms upp till en viss nivå och därutöver får du betala extra. Sista alternativet är där du får betala för varje samtal och varje sms.

Kontaktmöjligheter

Det finns ett par mobiloperatörer som valt att kunderna enbart kan nå dem via mail, Facebook eller chat. Det finns därmed ingen möjlighet att ringa dem för att lösa problem som uppstår. Många anser att det inte spelar någon roll – medan andra prioriterar att kunna prata med kundtjänst.

Kan telefon köpas – med lägre pris?

Tidigare var det extremt vanligt att man alltid tecknade abonnemang för att få billigare telefon. Lika självklart är det inte längre. Många operatörer har helt och hållet slutat med bindningstider och kan genom detta inte heller ge någon rabatt vid telefonköp. Samtidigt har de med bindningstid ofta rabatt om telefon köps i samband med att abonnemang tecknas.

Även de som inte har bindningstid på sina abonnemang erbjuder ofta (inte alltid) försäljning av telefoner. Dessa delbetalas då på faktura över exempelvis 12 eller 24 månader. En mindre rabatt kan i vissa fall ges om abonnemang tecknas samtidigt men de större rabatterna hittas hos operatörerna med bindningstid.

Eventuella rabatter?

Det är inte ovanligt att studenter eller personer över 55 år kan få rabatt på sitt abonnemang. Genom att beställa ett abonnemang via operatörens hemsida visas direkt vad priset skulle bli efter att du angett personnummer, om du studerar osv.

Det är även relativt vanligt att operatörer ger rabatt under exempelvis de tre första månaderna. Då kan du prova täckning, kundservice och annat under dessa månader och sedan bestämma dig om du vill fortsätta. Ett sätt att verkligen pressa sina mobilkostnader är därför att ”prova på” flera olika operatörer. Eftersom du får behålla ditt nummer kan du hoppa mellan olika operatörer, och utnyttja deras välkomsterbjudanden, utan att du måste byta nummer.

Flera abonnenter på samma abonnemang

Telenor är ett exempel på mobiloperatör där det går att ha ett enda abonnemang för hela familjen. Det innebär att du exempelvis beställer ett abonnemang med 40GB surf och att detta fördelas ut på till upp till 8 personer. Du väljer sedan hur mycket surf som varje person ska få tillgång till av denna pott. Den största fördelen är att det håller nere priset i det fall många delar på ett abonnemang.

Är det exempelvis 4 personer som delar på 40GB blir det ofta betydligt billigare än om varje person haft ett eget abonnemang med 10GB. Ett abonnemang, en faktura och billigare pris – det är de tydliga fördelarna.

Betalningsalternativ

Hur vill du betala din faktura? Spelar det någon roll? Hos vissa kan du välja mellan allt från pappersfaktura och E-faktura till autogiro medan det hos andra enbart finns ett enda betalningsalternativ.

Spärrar för extrakostnader

Föräldrar brukar uppskatta att kunna kontrollera abonnemangen som barnen får använda. Det går exempelvis att reglera genom att extra surf inte kan beställas, att betalnummer och utlandsnummer kan spärras samt att fakturabeloppet inte får uppgå till mer än en viss nivå.

Få ny telefon varje år

Telenor har en tjänst som kallas för ”Telenor Change”. I det fall du tecknar ett abonnemang hos dem finns möjligheten att även köpa en telefon på avbetalning. Varje år kan du sedan byta in din gamla telefon till en nyare modell. Detta även om alla delbetalningar inte skett. Du får därmed en ny telefon och eventuellt ny månadskostnad. Ett sätt att hela tiden har ny telefon utan att vara bunden av långa delbetalningstider.

Ringa fritt inom familjen – även från utlandet

Det finns abonnemang som utöver fria samtal i Sverige även har fria samtal oavsett var i världen man befinner sig. Detta så länge som samtalen sker inom familjen. Ett mycket smidigt sätt för ungdomarna att alltid kunna nå familjen var de är i världen.

Sparas surfmängden?

Hur stor surfmängd du behöver är en av de viktigaste punkterna i val av mobilabonnemang. De flesta operatörer erbjuder även en rad olika alternativ. Det som däremot skiljer dem åt är om surfen sparas eller inte. Surfar du väldigt oregelbundet finns en stor fördel att välja ett abonnemang där surfen sparas. Se exempel under nästa rubrik.

Det finns även mobilabonnemang utan surf. Dessa brukar vara mycket billiga då det framförallt är surfmängden som gör att kostnaden går upp.

För mer information och en bra jämförelse tipsar vi om Ringabilligt.se.

Välja abonnemang med fast surfmängd – eller där surfen sparas

En punkt som skiljer mobiloperatörerna åt är om oanvänd surfmängd försvinner i slutet av månaden eller om den sparas till kommande månader. Väljer du en surfmängd som alltid räcker under hela månaden spelar det inte någon roll om surfen sparas eller inte. Men genom att välja mindre surfmängd, och sparad surf, kan du välja något billigare alternativ.

Exempel med 5GB och sparad surf

  • Januari – Du surfar 4GB och sparar därmed 1GB.
  • Februari – Du surfar 3GB och sparar därmed 2GB
  • Mars – Du är på semester och surfar 8GB. Det är 5GB ordinarie månadspott + 3GB sparat
  • April – Du surfar 2G och sparar därmed 3 GB
  • Maj – Många långfilmer på telefonen ger surf för 7 GB. 5GB ordinarie och 2GB sparat.

Exempel med 5 GB och inte sparad surf

I detta fall skulle du varit tvungen att köpa extrasurf under Mars oh Maj. Detta för ett par hundra kronor per månad.

Exempel med 10 GB

Du har ett abonnemang med 10GB och surfar därmed alla månader utan att någon gång få slut på surf.

Sparad surf är alltså framförallt en fördel om du surfar väldigt oregelbundet och därmed både har toppar och dalar i använd surfmängd. Det finns inte någon direkt nackdel att ha sparad surf. Det kan däremot finnas nackdel att inte ha sparad surf. Detta i de fall du har ett abonnemang som inte räcker ett flertal månader. Då är det bättre att byta till abonnemang med högre surfmängd eller med sparad surfmängd.

Att tänka på:

Det lönar sig att vara otrogen

Många har samma abonnemang år efter år utan att reflektera över att de betalar betydligt mer än vad de behöver. Det kommer nya abonnemang på marknaden varje år, priserna pressas och dina behov kan ändras utifrån hur mycket surf du behöver.

Det lönar sig helt enkelt att vara otrogen mot sin mobiloperatör och jämföra de olika mobilabonnemangen en gång per år för att pressa priset.

Snåla inte med surfen

Välj ett abonnemang med surfmängd något över vad du idag använder. Att ligga precis på gränsen är inte rekommenderat då du ofta kan behöva köpa ”extrasurf” – något som inte är billigt.

Att dela blir billigare

Det går att pressa priset på mobilabonnemang genom att hålla nere surfmängden som abonnemanget ska innehålla samt jämföra olika abonnemang mot varandra. Ett annat sätt är att dela på ett och samma abonnemang.

Telenor Familj innebär att ett abonnemang används inom hela familjen (upp till 8 personer). Välj exempelvis fri datamängd och att sex personer ska dela på detta så blir kostnaden 216 kr per person. Det kan jämföras mot lågprisabonnemang så som Hallon där kostnaden för 25GB per person är 249 kr. I större familjer är detta alltså ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ.

Vad räcker surfen till?

0,5 GB – Lyssna på Spotify (inställning Extrem) i drygt 7 timmar. Se på Netflix (låg kvalité) i 1,5 timme. Aftonbladet ca 200 sidvisningar. Se på Youtube i allt från 40 minuter till 8 timmar beroende på kvalitén.

10 GB – Lyssna på Spotify 140 timmar, Se på Netflix 25 timmar, Läsa 4000 sidor på Aftonbladet. Se på Youtube i allt från ca 13 timmar till 160 timmar beroende på kvalitén.

Vanliga frågor & svar

Vad är bindningstid?

Den period du är tvungen att betala för abonnemanget. Det går att bryta bindningstiden men då behöver den totala summan betalas i förskott. Är det exempelvis en kostnad på 500 kr per månad och bindningstid på 12 månader betyder det att 6000 kr behöver betalas. Att bryta en bindningstid är mycket sällan ekonomiskt försvarbart.

Vad är uppsägningstid?

Med uppsägningstid menas den tid som du måste behålla abonnemanget efter att uppsägning skett. Om ett abonnemang har uppsägningstid kan du alltså inte säga upp det en dag och förvänta dig att det ska vara helt avslutat samma dag.

Vad menas med EU-surf?

EU-surf innebär att när surf sker inom EU/EES kostar det inte något extra. Det kan däremot finnas begränsningar som exempelvis att surf maximalt får ske med 10GB innan extrasurf behöver köpas.

Vad ska jag främst tänka på i val av mobilabonnemang?

De flesta väljer fria samtalsminuter och sms/mms. Så är även de allra flesta abonnemang uppbyggda. Frågan blir istället hur mycket surf du behöver. Det finns abonnemang ner till 0,5 GB och upp till ”fri surf”.

Kommer du vara utomlands längre perioder finns även fördelen att söka efter att abonnemang som innebär låga kostnader för att ringa och surfa från dessa länder. Det finns exempelvis abonnemang med EU-surf (se ovan) samt att samma regler gäller i vissa asiatiska länder. Andra abonnemang finns med gratis samtalstid så länge som samtalen går inom familjen (och de har samma abonnemang)

Hur mycket surf behöver jag?

Har du haft abonnemang tidigare kan du exempelvis se på telefonen hur mycket mobildata som använts under föregående månad. Ett annat alternativ är att logga in på ”Mina Sidor” där det ofta framgår hur mycket surf som använts. Det går även att kontakta operatören för att få ut denna siffra.

Framförallt går det åt mycket surf om du ser på video. Ser du på Netflix i mediumkvalité kan du räkna med 1,5 timme film per GB. Ska du enbart läsa mail, nyheter och använda social media räcker ett fåtal GB. Vill du däremot spela mycket spel online eller se filmer kan en större mängd behövas. Tecknar du ett abonnemang utan bindningstid kan du alltid höja/sänka surfmängden allteftersom.

Vad är förhöjd månadsavgift?

Om du köper en telefon på avbetalning i samband med att du tecknar ett abonnemang kan du få en förhöjd månadsavgift. Om abonnemanget kostar 399kr per månad så kanske din månadsfaktura istället är på 599 kr. Det betyder att du har förhöjd månadsavgift med 200 kr vilket därmed är avbetalningen på telefonen. Om du inte har någon bindningstid på abonnemanget kan du säga upp detta när som helst. Det som då kvarstår att betala per månad är i detta fall 200 kr. Alternativt väljer du att betala hela summa som telefonen kostar och slipper därmed kommande delbetalningar.

Blir telefonen billigare om jag tecknar abonnemang?

Inte nödvändigtvis. Tecknar du ett abonnemang med bindningstid kan du eventuellt få rabatt på abonnemanget eller telefonen. Det är däremot mycket vanligt att abonnemang idag inte har någon bindningstid vilket därmed även innebär att någon rabatt inte ges.

Fördelen att köpa telefon när abonnemang tecknas ligger i dessa fall istället i att man får betala en mindre summa på telefonen varje månad. Detta istället för att exempelvis betala 4 000 kr kontant när den köps.

Får jag behålla mitt nummer om jag byter abonnemang?

Ja, du får alltid behålla ditt nummer oavsett om du byter mobiloperatör. Detta byte hjälper de till med och du kommer få ett nytt SIM-kort skickat till dig som sedan är aktuell för ditt nya abonnemang.

Mobilabonnemang passar inte dig som…

Mobilabonnemang passar inte dig som är under 18 år, inte har svenskt uppehållstillstånd eller av annan anledning inte kan teckna avtal. Då är det bättre med kontantkort. Kontantkort kan köpas av vem som helst och dessutom användas helt anonymt.

Har du en telefon du enbart kommer använda under en kort och begränsad tid är inte heller abonnemang det bästa alternativet. Det kan exempelvis handla om att du vill ha en telefon med Teliatäckning de två veckorna ni är i fjällstugan – där ditt vanliga abonnemang inte har täckning. Även i dessa fall är det enklare att välja kontantkort.


Artikeln granskades senast 2019-12-30.