Kreditkort

Ett kreditkort är ett kort som har en kredit kopplad till sig. Detta innebär att de inköp som sker under en månad samlas på en månadsfaktura som ska betalas kommande månad. Under denna tid utnyttjas alltså krediten, helt räntefritt.

Med ett kreditkort får du alla dina inköp samlade på en månadsfaktura. Därmed får du snabbt överblick över inköpen och kan sedan välja om fakturan ska delbetalas eller inte. På alla kreditkort finns även en rad förmåner och rabatter.

Jämför kreditkort

Det finns inget enkelt svar på frågan "vilket är det bästa kreditkortet", eftersom alla människor är olika och letar efter olika typer av fördelar. Läs gärna vår guide om vilket kreditkort som är bäst på semestern 2019.

Fördelar med kreditkort

Fördelarna med kreditkort är främst att du får en tydligare överblick över hushållets kostnader, får möjlighet till delbetalning och ges tillgång till bonusar och rabatter.

Att tänka på innan du skaffar kreditkort

När du väljer kreditkort bör du först utgå från hur du kommer att använda kortet. Detta för att hitta ett kort som passar dina behov. Därefter behöver du även fundera över eventuellt extrakort, nivå på kreditnivån m.m.

Punkter att jämföra

För vissa personer är kreditkortet ett smidigt sätt att få överblick på sin ekonomi, få rabatter och erbjudanden samt få tillgång till försäkringar och bonusprogram. Även om kortet har årsavgift så får du alltid förmåner för betydligt mer än vad kortet kostar.

För andra personer är kreditkortet ett flexibelt, och billigt, sätt att hantera kostnaderna de månader som de är oväntat stora. Detta genom att själv välja vilket belopp som ska betalas på kreditkortsfakturan och eventuellt betala andra fakturor på kortet.

Vilket kort du bör välja beror alltså helt på hur du kommer att använda kreditkortet. Här nedan presenterar fördelarna med kreditkort, hur du jämför de bäst och vad som skiljer korten åt.

Kostnader

Går det att jämföra effektiv ränta?

Enligt lag måste alla kreditkortsföretag ange en effektiv ränta på sitt kort. Det är en räntesats som speglar räntekostnad och andra kostnader som uppstår vid avbetalning (exempelvis avikostnad). Däremot varierar det mycket kraftigt hur denna effektiva ränta räknas ut och vilket belopp man beräknat det på.

Den effektiva räntan som presenteras visar därmed enbart den räntesats som uppstår om du exakt utnyttjar krediten, och återbetalar den, enligt det exempel som anges. Effektiv ränta kan i vissa fall vara ett riktmärke – men utgå alltid från hur du kommer att använda kortet och sök efter ett kort som möter dessa behov bäst.

Förmåner

Ett bra betalmedel om det görs rätt

kreditkort - ett bra betalmedelSå länge som du inte drar på dig stora kreditkortsskulder som delbetalas över flera månader (då uppstår hög räntekostnad) är det mycket fördelaktigt att betala med kreditkort. Detta inte minst tack vare de bonusprogram och försäkringar som ingår i många av korten.

Så hittar du det bästa kreditkortet för dig:

  1. Jämför - Ett kreditkort kan ha sin fördel i en mycket låg effektiv ränta, ett annat kort i att det ger tillgång till flygplanslounger. Du behöver först avgöra om det viktigaste att främst fokusera på kostnaderna – eller förmånerna. Det finns gratis kreditkort med fördelaktiga bonusprogram så det är inte säkert du behöver kompromissa mellan dessa punkter.Lite generellt kan man säga att du ska välja att kort med låga kostnader om du ofta kommer att utnyttja möjligheten att återbetala skulden över flera månader. Betalar du oftast i tid är det förmånerna du bör fokusera på. Var handlar du mest? Vilket kort ger mest förmåner där? Vad vill du ha för fördelar med kortet? Önskar du försäkringar, rabatter, bonusar osv?
  2. Ansök - Att ansöka om ett kreditkort är mycket enkelt och kan både göras online och via ansökningsblankett. Om du blir beviljad kortet eller inte beror främst på din ekonomiska situation. Alla kortutgivare har gränser för vilken inkomst de kräver för att bevilja kortet. Att få ett kreditkort trots betalningsanmärkning är mycket svårt.
  3. Använd - När du fått ditt kreditkort, med tillhörande kod, kan du börja använda det vid de flesta inköp som sker i vardagen. Det finns en fördel att ha kreditkortet som huvudsaklig betalningsmetod då korten ofta har försäkringar och bonusar som ger förmåner vid köp.
  4. Utnyttja förmånerna - Kontrollera vilka förmåner som ditt kort har och utnyttja dem när du tjänar på det. Reseförsäkring finns på alla kreditkort (köp alltid resan med kreditkortet) och utöver det kan allt från bonusprogram till rabatter finnas.
  5. Återbetala - En gång i månaden kommer du få en samlingsfaktura på de inköp du gjort med kortet. På den fakturan framgår även inköp med eventuellt extrakort. Betalar du hela beloppet uppstår ingen räntekostnad. Vill du delbetala fakturan framgår det vad det minsta beloppet är som du måste betala. Detta är ofta ca 2-5% av skulden men minst 100-500 kr.Har du svårt att betala kreditkortsskulden en månad kan du kontrollera om kortet har betalningsfri månad. Detta är relativt vanligt och innebär att du inte betalar något alls den månaden och skjuter upp hela kvarvarande skuld.

Vanliga frågor & svar

Finns det gratis kreditkort?

Ja, det finns ett flertal kreditkort utan årsavgift. Men flera av dessa har både uttagsavgifter (vid kontantuttag), valutaväxlingsavgift och aviavgift. Det finns även några få kreditkort helt utan avgifter. Ett är Santander Mitt Kort. Kortet har ingen annan kostnad än räntekostnad (i det fall som fakturan delbetalas)

Det finns över 80 olika kreditkort – Vilket ska jag välja?

Om du ofta kommer att delbetala kreditkortsfakturan kan det vara en fördel att främst fokusera på räntenivå, aviavgift, delbetalningsmöjligheter och kostnader. Används kortet som en ekonomisk buffert bör man främst titta på de kostnader som uppkommer om bufferten utnyttjas.

Om du kommer att använda kortet för vardagliga inköp och kommer betala kreditkortsfakturan i tid är det förmåner, rabatter och bonusar du främst bör fokusera på. Kreditkorten har en mängd förmåner som gör att man lätt kan spara en hel del genom att utnyttja dessa.

Vilket kreditkort ger bäst bonus?

Vilket kort som ger bäst bonus beror helt på vad man vill få ut av sin bonus. De bonusar som är bäst är de som är knutna till en specifik affärskedja. Bäst bonus på inköp på COOP får man med kreditkort från COOP, bäst bonus på OK/Q8 får man med deras kreditkort osv. Det går därmed inte generellt att säga vilket kort som ger bäst bonus.

Vad är ett bensinkort?

Bensinkort är ett kreditkort som ges ut av någon av bensinkedjorna. Den främsta fördelen med dessa är att de ger extra stor rabatt på drivmedel och andra inköp hos den specifika kedjan.

Vad är ett resekort?

Resekort är kreditkort som på något vis ger unika fördelar för personer som reser. Det kan vara förmåner och rabatter likväl som att kortet inte har några kostnader när de används utomlands.

Vad är betalningsfri månad?

En del kreditkortsföretag erbjuder betalningsfri månad. Om du anmäler att du vill utnyttja detta behöver du inte betala något på kreditkortsfakturan den månaden. Kom ihåg att det ändå uppstår räntekostnad som läggs på den totala skulden.

Vad är ett extrakort?

När du ansöker om ett kreditkort kan du välja att även ansöka om ett extrakort. Om det är två vuxna i familjen är det vanligt att ena personen har huvudkortet och den andra har ett extrakort. Dessa två kort belastar samma kredit och alla inköp samlas på samma faktura. På fakturan framgår det sedan vem som köpt vad. Kom ihåg att det oftast är huvudkortsinnehavaren som är betalningsansvarig (men det finns undantag). Om personen med extrakort missbrukar kortet är det fortfarande personen med huvudkortet som är ansvarig för att skulden återbetalas.

Då ska du INTE teckna ett kreditkort

Nackdelen med kreditkort är att man kan handla för en större summa än vad har tillgängligt. Risken är då att du får en så stor kreditkortsfaktura att du inte kan betala den. Därmed måste den delbetalas och räntekostnad uppstår.

Har du lätt för att handla ”över din ekonomiska gräns” bör du inte välja kreditkort. Välj då istället bankkort. Då dras pengarna direkt från kontot och när de är slut på kontot har du ingen möjlighet att handla mer.

Mer information


Artikeln granskades senast 2019-05-22.