Låneförmedlare - Vad är det?

En låneförmedlare är ett företag som kostnadsfritt hjälper privatpersoner att jämföra lånevillkor från ett stort antal banker. Vill du teckna ett privatlån är en stark rekommendation att göra det med hjälp av en låneförmedlare.

Du fyller i en enda låneansökan och får, inom 24 timmar, låneförslag från flera olika banker. På så vis kan du jämföra långivare snabbt och enkelt, utan att något krav finns att du måste teckna något av lånen som jämförs.

Jämför låneförmedlare

Sambla
Belopp:
5 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
40 st
Zmarta
Belopp:
5 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
32 st
Advisa
Belopp:
5 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
36 st
Lendo
Belopp:
10 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,20 %
Antal banker:
35 st
Likvidum
Belopp:
10 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 24,99 %
Antal banker:
22 st
Arcadia Finans
Belopp:
25 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
31 st
Enklare
Belopp:
5 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
27 st
Axo Finans
Belopp:
5 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
31 st
Freedom Finance
Belopp:
5 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
31 st
Pengino
Belopp:
10 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
32 st
Klara lån
Belopp:
2 000 – 150 000 kr
Ränta:
2,95 – 19,99 %
Antal banker:
10 st
Ordna Bolån
Belopp:
10 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,95 – 26,50 %
Antal banker:
21 st
Lånekoll
Belopp:
10 000 – 600 000 kr
Ränta:
2,90 – 29,33 %
Antal banker:
Informationen är hämtad från Lånen.se (2021-10-22 09:40:15)

Tre fördelar med låneförmedlare

Det finns framförallt tre tydliga fördelar med att gå via en låneförmedlare istället för att kontakta ett flertal banker på egen hand när ett privatlån ska tecknas.

1. Snabb jämförelse av många banker

Största fördelen med låneförmedling är att du kan jämföra låneförslag från ca 30 banker med en egen insats på 2–3 minuter. Du fyller i en låneansökan, signerar den och skickar in den till låneförmedlaren. Det är sedan låneförmedlaren som ser till att samarbetande banker får del av information från låneansökan och kreditupplysningen. De sammanställer alla låneförslag och presenterar dem tydligt.

Inom 24 timmar, efter att du fyllt i ansökan, kan du välja vilket lån som har de bästa villkoren och teckna detta lån. Kom ihåg att en jämförelse kan genomföras utan några förpliktelser. Du behöver alltså inte teckna ett lån bara för att du låter en låneförmedlare genomföra en lånejämförelse. Vill du hitta fler jämförelser av låneförmedlare kan vi rekommendera Lånasmart.com.

2. Bara en kreditupplysning

Det finns en fördel att hålla nere antalet kreditupplysningar eftersom det är en faktor som kan påverka chansen att få ett lån beviljat. Av den anledningen är det en fördel att låneförmedlare bara tar en enda kreditupplysning.

Skulle du istället välja att skicka in en egen låneansökan till 20 olika banker skulle det innebära att du får 20 kreditupplysningar tagna på dig.

3. Alltid gratis

Du behöver aldrig vara orolig för att det ska uppkomma några extra kostnader om du väljer att jämföra lån med låneförmedlare. Det är långivarna som tillsammans finansierar tjänsten och därför betalar du aldrig som låntagare något.

Att tänka på innan du går till en låneförmedlare

Alla låneförmedlare har samma tjänst – att jämföra privatlån från flera olika banker. Däremot finns det några saker du kan tänka på för att utnyttja denna tjänst på allra bästa sätt.

Jämföra låneförmedlare

Det som främst skiljer låneförmedlare åt är hur många banker de jämför. Det är också den viktigaste punkten att kontrollera när man väljer låneförmedlare. Utöver denna punkt finns även andra saker som varierar mellan de olika förmedlarna. Här nedan kommer vi gå igenom det viktigaste för att du ska hitta den bästa låneförmedlaren.

Mer om låneförmedlare

I början av 2000-talet fanns det enbart ett par få låneförmedlare i Sverige. Det var få som visste vad låneförmedling var och antalet banker som de samarbetade med var betydligt färre än idag. Sedan dess har allt fler låneförmedlare etablerat sig. Till stor del beror det på att allt fler privatpersoner insett fördelen med att jämföra många olika banker innan privatlån tecknas.

Den största fördelen är just enkelheten. Du kan få låneförslag från upp till 25 banker inom ett dygn efter att låneansökan skickats in. Detta utan att några avgifter uppkommer. Låneförmedlare bekostas av de banker de samarbetar med och tar därför inte ut någon avgift från låntagaren.

Så söker du lån genom låneförmedlare

  1. Välj låneförmedlare - En rekommendation är att du väljer någon av de mer kända låneförmedlarna då dessa generellt har lång erfarenhet av låneförmedling och även har samarbete med många banker.
  2. Genomför låneansökan - På låneförmedlarens hemsida fyller du i en låneansökan. Det innebär att du ska välja lånebelopp, amorteringstid och uppge uppgifter om din ekonomi och personuppgifter. Låneansökan signerar du sedan enklast med BankID. Det brukar även finnas flera vägar att signera sin låneansökan men BankID är det vanligaste.
  3. Kreditupplysning - Låneförmedlaren tar nu en kreditupplysning (vanligen hos UC). En fördel med låneförmedlare är att det bara sker en kreditupplysning även om exempelvis 20 banker väljer att ge låneförslag.
  4. Bankerna skapar låneofferter - Bankerna får nu ta del av låneansökan och kreditupplysningen. Utifrån den informationen tar de ställning till om de vill erbjuda dig lån och i så fall till vilket avtal. De banker som vill låna ut pengar skickar in sin låneoffert till låneförmedlaren.
  5. Du väljer bästa lånet - Generellt kan låneförslagen presenteras inom 24 timmar efter att låneansökan skickats in. Låneförslagen når du oftast genom att logga in på låneförmedlarens hemsida. Vill du ha hjälp med att tolka dessa offerter går det alltid att kostnadsfritt ringa till låneförmedlaren och få den hjälpen.Du väljer sedan vilket lån du vill teckna och skriver under låneavtalet. Hur lång tid det tar innan pengarna betalas kan variera beroende på bank men det brukar vara 2-3 bankdagar.

låneförmedlare

Vanliga frågor & svar

Kostar det att jämföra lån via låneförmedlare?

Nej, för dig som låntagare kostar det aldrig något att göra en jämförelse. Du kan göra obegränsat antal jämförelser utan att det uppstår någon kostnad. Det beror på att denna tjänst bekostas av de banker som är med i jämförelsen.

Får jag sämre ränta om jag går via låneförmedlare än via en bank direkt?

Nej. Den ränta som erbjuds via en låneförmedlare är alltid exakt samma som om du hade kontaktat bankerna på egen hand. Om du ansöker om ett lån hos en långivare och blir erbjuden 5,0% i ränta så kommer du även bli erbjuden 5,0% om du använder dig av en låneförmedlare där samma bank jämförs mot andra banker.

Däremot hittar du lättare lägre ränta om du använder dig av låneförmedlare. Det eftersom du snabbt jämför räntor hos flera olika banker.

Jag har betalningsanmärkning – kan jag använda låneförmedlare?

Ja, flera låneförmedlare genomför även jämförelser av banker som tillåter betalningsanmärkningar. Eftersom det finns färre långivare som tillåter detta kommer även jämförelsen bli på färre aktörer. Kom ihåg att göra en ny lånejämförelse så fort som din betalningsanmärkning inte är längre är aktiv. Då kommer du få betydligt bättre ränta och lånevillkor.

Vilka är de största fördelarna med att använda låneförmedlare?

Det är snabbare än att jämföra olika banker på egen hand. Tack vare att det är många banker som jämförs kan du snabbt hitta det billigaste alternativet av de lån som jämförs.

Kan låneförmedlare användas för att samla lån?

Ja. Vill du samla småkrediter till ett större och billigare privatlån rekommenderas det att du gör det med hjälp av en låneförmedlare. Då hittar du enkelt det billigaste alternativet av alla de banker som är med i jämförelsen.

Vilka banker jämför en låneförmedlare?

Många låneförmedlare är tydliga med vilka banker de samarbetar med och därmed vilka som jämförs. Det står på deras hemsida. Det finns också låneförmedlare som inte skriver ut vilka banker man samarbetar med. Vi rekommenderar låneförmedlare som är öppna med vilka banker de jämför.

Då ska du inte gå via låneförmedlare

Om du behöver pengarna utbetalda inom 24 timmar ska du inte gå via låneförmedlare. Själva jämförelsen tar upp till 24 timmar och sen ska låneavtal skrivas under och returneras. Det kan alltså ta 3-4 dagar från att låneansökan skickats in till pengarna betalas ut.

Har du behov av att pengar betalas ut snabbare ska du istället välja ett privatlån med snabb utbetalning. Det finns många långivare som betalar ut pengarna kommande vardag i det fall som låneansökan skickas in på förmiddagen.

Du bör inte heller använda låneförmedlare om du bara vill låna 1000 kr. Det finns visserligen låneförmedlare som jämför långivare på den nivån. Men det handlar då bara om en jämförelse av 1-2 olika banker. Är det så liten summa som ska lånas rekommenderas istället ett privatlån utan uppläggningsavgift eller aviavgift.

Mer information


Artikeln granskades senast 2020-09-07.Whoops, looks like something went wrong.