Hur får man en betalningsanmärkning?

Hur får man egentligen en betalningsanmärkning? Det enkla svaret på frågan är att man får en betalningsanmärkning om man inte har skött sina betalningar. Men exakt vad detta innebär är det många som har olika teorier om. Jag ska därför redogöra för exakt hur en betalningsanmärkning uppstår och besvara ett antal vanliga frågor om betalningsanmärkningar.

Vad är ett betalningsföreläggande?

Ett företag som vill få betalt från dig kan ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. En ansökan om betalningsföreläggande leder till att ett brev skickas hem till dig som du ombeds besvara med din inställning till betalningsanspråket. Du har möjlighet att acceptera eller bestrida kravet. Själva ansökan om betalningsföreläggande innebär inte att du får en betalningsanmärkning. Om du accepterar kravet (eller inte svarar inom en viss tid) kommer Kronofogden att meddela ett utslag. Det innebär att din skuld till företaget fastställs och du måste betala skulden omgående. Om du kan betala skulden (och inte har för avsikt att bestrida betalningsanspråket) bör du göra det direkt när du får kravet istället för att vänta på att Kronofogden meddelar ett utslag. Hör av dig till både företaget som du ska betala till och till Kronofogden för att meddela din avsikt. Om du bestrider kravet när Kronofogden meddelar dig om ansökan om betalningsföreläggande kommer företaget att behöva vända sig till tingsrätten istället. Kronofogden kan i så fall inte göra någonting förrän din betalningsskyldighet har fastställts av en domstol.

Uppdatering november 2018: Till dig som vill veta mer om vad som händer om man inte betalar har jag skrivit en fördjupad artikel om betalningsanmärkningar, inkasso och Kronofogden.

Vad är en betalningsanmärkning?

Det finns ett antal kreditupplysningsföretag (t.ex. UC) som gör bedömningar av betalningsförmågan hos personer som t.ex. vill ta ett lån. En av faktorerna som vägs in är om ett utslag har meddelats efter en ansökan om betalningsföreläggande. En sådan uppgift är vad som kallas en betalningsanmärkning.

Vanliga frågor om betalningsanmärkningar

Hur länge är betalningsanmärkningen kvar?
Som huvudregel är betalningsanmärkningen kvar i 3 år. Uppgifter om skuldsanering finns dock kvar i 5 år.

Kan jag få en betalningsanmärkning om jag har hamnat hos inkasso?
Nej, inte enbart genom att hamna hos inkasso. Inkassoföretag anlitas av företag som vill driva in skulder från kunder som inte har betalat i tid. Inkassoföretagen kan i sin tur ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden, vilket kan leda till en betalningsanmärkning.

Jag betalade en faktura för sent. Kan jag få en betalningsanmärkning?
Inte per automatik. Det krävs att företaget ansöker om betalningsföreläggande. Om du inte har fått ett brev från Kronofogden behöver du inte oroa dig.


Artikeln granskades senast 2018-11-17.

Viktor Svensson Viktor Svensson
Jur. stud. vid Lunds universitet

Viktor Svensson studerar juridik vid Lunds universitet och har bl.a. arbetat som juridisk rådgivare. Han är delägare på Veloxia där han ansvarar för utveckling av privatekonomiska tjänster.Whoops, looks like something went wrong.