Kort

De allra flesta köp sker idag med kort. Det är enkelt, tryggt och snabbt att betala med kort istället för att betala med kontanter. För butikerna minskar rånrisken och för konsumenterna följer en rad fördelar med kortinköpen, detta inte minst om betal- eller kreditkort används.

Grundläggande begrepp inom kort

Begrepp som enbart gäller betal- eller kreditkort

Varför välja kreditkort?

De två vanligast förekommande korten är bankkort och kreditkort. Dessa skiljer sig både gällande hur betalning sker (se mer under ”Olika kort” nedan) samt vilka förmåner som ingår i korten. Ett bankkort har sällan några specifika förmåner. I vissa fall kan reseförsäkring ingå om resan köps med kortet. Men i övrigt är det mycket få förmåner och rabatter på ett bankkort. Ett kreditkort har däremot alltid en rad förmåner. Reseförsäkring ingår alltid och utöver det finns rabatter, försäkringar och relativt ofta bonusprogram. En annan fördel med kreditkortet är att möjlighet ges till delbetalning av kreditkortsfakturan samt att andra fakturor många gånger kan betalas med kortet. Visserligen uppkommer det räntor och avgifter vid dessa situationer men det är ändå ett mycket billigt sätt att utnyttja en kredit förutsatt att återbetalning sker inom någon månad. Tredje fördelen med kreditkort är säkerheten. När du får fakturan kan du kontrollera samtliga inköp och därmed lätt upptäcka eventuella bedrägliga transaktioner. Om en sådan transaktion finns kontaktar du banken och du behöver inte betala denna del av fakturan.

Välj inte kreditkort om…

Kreditkort har flera fördelar i jämförelse med andra kortalternativ. Men det finns även nackdelar. För vissa kan kreditkortet locka till fler och större köp än vad man har råd med. I detta fall måste fakturan delbetalas vid ett flertal tillfällen vilket gör att räntekostnad uppstår. Så länge som fakturan alltid betalas i tid och kortet inte lockar till fler köp än nödvändigt är kreditkortet att rekommendera.

Att tänka på i val av kort:

Olika kort


Artikeln granskades senast 2017-08-03.