Köpa eller privatleasa bil – Vilket passar dig bäst?

Att köpa bil är inget enkelt beslut. Det är en kostsam affär där du ska försöka hitta en modell du kommer trivas med en lång tid framöver. Det är inte alla som känner sig redo för en förbindelse av den omfattningen.

Vissa människor har hela sin framtid utstakad och noggrant planerad framför dem, men många av oss vet inte var vi kommer vara i livet om några år. Kanske är det då dags att hitta nytt boende, skaffa barn, byta land eller så är man vid det laget helt enkelt sugen på en annan bilmodell.

Den här gruppen av människor har bilbranschen försökt fånga upp med hjälp av att erbjuda ett lite mindre åtagande, nämligen att hyra en bil under en förutbestämd tidsperiod. Ofta sträcker sig kontraktet över en period på 2-3 år. När den perioden är slut lämnar du helt enkelt in bilen alternativt köper ut den. Men är det alltid så enkelt och smidigt som leasingföretagen vill få det att verka? Och passar det verkligen alla? Här går vi igenom för- och nackdelar med att köpa alternativt leasa en bil så du kan hitta den bästa lösningen för dig.

Att köpa bil

Att själv äga din bil kan ge en enorm frihetskänsla. Du kan köra hur mycket du vill, ändra saker, inreda bilen som du vill, köra katten i bilen- och du är den enda som blir irriterad när någon spiller glass på sätet.

Med frihet kommer även ansvar, äger du en bil måste du vara beredd på att behöva lösa problem som uppstår och betala eventuella oväntade utgifter. Du betalar en stor summa och det är upp till dig att få valuta för pengarna. Ofta kan detta löna sig i långa loppet, men då gäller det att du tar väl hand om bilen så den håller sig i bra skick så att du sedan kan sälja den till ett högt andrahandsvärde.

Passar dig som:

Att privatleasa bil

En stor fördel med att privatleasa en bil istället för att köpa är att du slipper finansiera en stor klumpsumma. Att ta ett billån kan nämligen ge problem om du inom en snar framtid planerar att låna till ett bostadsköp, då banken tar det i åtanke när de beslutar om din låneansökan ska godkännas.   

Du slipper också hela processen med att sälja vidare bilen, och allt som kommer med det. Många tycker det är tidskrävande och krångligt att få bilen såld, antingen att sälja själv till privatpersoner som försöker pruta eller att låta ett företag sälja den vidare mot en del av vinsten. När ditt leasingkontrakt gått ut lämnar du istället helt enkelt tillbaka bilen och leasingföretaget får ta allt ansvar över fordonets framtid.  

Privatleasing är dock inte alltid så smidigt och enkelt som det verkar. Det är ofta krångligt att bryta leasingavtalet innan det går ut, och kan kosta dyrt. Runt 35% av den kvarstående leasingkostnaden kan du vanligtvis räkna med att få betala.

Passar dig som:

5 tips om du ska privatleasa bil:

  1. Läs avtalet noggrant innan du skriver under. Reglerna är olika beroende på vem du leasar av, därför är det viktigt att läsa igenom avtalet noga för att veta vad det är du faktiskt går med på. Det kanske känns ansträngande när du sitter med avtalet i handen men i längden kommer du vara tacksam att du vet vad som gäller i olika situationer.

  2. Undvik onödiga extrakostnader. Ta väl hand om bilen, annars kan det bli dyrt. När du lämnar tillbaka bilen kan du nämligen behöva betala en stor kostnad om det bedöms att den har utsatts för onormalt slitage. Har du otur kan det röra sig om kostnader uppemot 40 000 kronor. Om du känner dig osäker kan du fråga om att få en närmare definition av “onormalt slitage” i kontraktet samt be om information angående vem det är som ska göra den slutgiltiga bedömningen.

  3. Jämför olika alternativ istället för att bara acceptera första bästa erbjudande du får. Det finns en stor bredd av alternativ och valmöjligheter. Fundera över vad det är du vill ska ingå innan du börjar kolla och utgå sedan från det. Ofta går det att hitta fördelaktiga erbjudanden och kampanjer som passar in på dina önskemål om du ser till att undersöka flera möjligheter. Kolla vad som ingår priset: Service? Tillräcklig försäkring? Vinterdäck?

  4. Begär garanterat restvärde. Restvärdet kallar man det värdet bilen har när den ska säljas vidare. När du köper en bil själv riskerar du att den sjunker oväntat mycket i värde så en vidareförsäljning blir olönsam. Ofta kan du få ett så kallat fast eller garanterat restvärde när du privatleasar en bil. Då blir det bara leasingföretaget som förlorar på ifall värdet sjunker oväntat mycket (förutsatt att det inte beror på onormalt slitage).

  5. Avtala om en realistisk körsträcka. I avtalet kommer du och leasingföretaget överens om en övre gräns för hur långt du får köra med bilen utan att betala en extraavgift som kallas övermilskostnad. Kostnaden beräknas per extra mil och kan bli ganska stor om du inte håller koll. Välj därför inte en för låg körsträcka när du ska leasa bara för att det känns billigt i stunden, utan tänk efter hur mycket du faktiskt tror att du kommer köra.


Artikeln granskades senast 2018-11-11.

Jakob Thorselius Jakob Thorselius
Marknadschef på Veloxia

Jakob Thorselius är marknadschef och redaktör på Veloxia. Jakob har flera års erfarenhet av att förmedla kunskap om privatekonomi till allmänheten.