Hur man startar en enskild firma

Det finns en hel del saker att tänka på när man startar ett företag. Detta gäller oavsett vilken företagsform man väljer – enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller annan form. För att komma igång med din nya verksamhet behöver du bland annat registrera ditt företag, ansöka om F-skatt och momsregistrering samt genomgå flera ytterligare steg. Men i vilken ordning ska allt detta göras, undrar du förmodligen?

I denna artikel kommer vi att guida dig genom processen att starta enskild firma. Genom att följa nedanstående steg kan du på ett så korrekt och komplicerat sätt som möjligt ta de första stapplande stegen mot en fullfjädrad och fungerande affärsverksamhet.

Steg 1: Kom på en bra affärsidé

Innan du går vidare till de mer praktiska stegen i processen behöver du först tänka till. Detta steg är förmodligen det mest avskräckande för de flesta blivande entreprenörer. Du behöver nämligen en bra affärsidé för att kunna bygga upp ett välmående företag. Faktum är att just avsaknaden av en sådan idé är en av de vanligaste orsakerna till att man inte har startat ett företag vid sidan av sin ordinarie anställning.

För att sätta fart på de mentala kugghjulen kan du fundera över följande saker:

Brainstorma gärna fram åtminstone tre till fem svar på varje fråga och anteckna dessa. På så vis kommer du förhoppningsvis kunna sammanställa en lista bestående av flera möjliga affärsidér. Välj sedan den allra bästa av dessa och gå därefter vidare till nästa steg i processen att starta enskild firma.

Steg 2: Ta fram en affärsplan

Att skriva en affärsplan låter kanske inte särskilt lockande, men om du är seriös med att starta enskild firma är detta ett måste. Detta är dock någonting som ofta går som på räls när du väl har satt igång och det kan även vara väldigt givande.

Du behöver inledningsvis inte bry dig om de exakta formuleringarna – det viktiga är istället att du ser till att få ner dina tankar och idéer på pränt. Beskriv den produkt eller tjänst som du har tänkt tillhandahålla, hur du planerar att marknadsföra och sälja den, hur din prissättning ska se ut samt vilka som är dina främsta konkurrenter. Glöm inte heller att även beskriva dina styrkor och förmågor.

Steg 3: Planera ekonomin

Efter att ha tagit fram en affärsplan skulle du teoretiskt sett kunna gå vidare och genast registrera ditt företag. Du kommer dock gynnas av att ha de ekonomiska förutsättningarna klara för dig redan från start. För du vill ju inte riskera att starta ditt företag bara för att snart därefter inse att dess ekonomi inte går ihop.

Nu är det värt att fundera kring finansieringen och överväga att ansöka om ett företagslån för enskilda firmor. Med stöd av din affärsplan bör du ha en ganska tydlig bild av det ekonomiska läget och behovet av finansiering. Själva lånet ansöker du dock vid behov om efter att ha registrerat företaget.

Utöver företagslån har du även möjligheten att teckna ett privatlån för att finansiera företaget. Du kan även välja att själv gå in med de pengar som krävs vid uppstarten, alternativt låta medgrundare, släkt eller vänner investera i verksamheten. Investeringar från affärsänglar är ytterligare en möjlig väg att gå.

Steg 4: Registrera företaget

Med din affärsplan och finansiering i ryggen är det dags att göra verklighet av din tilltänkta enskilda firma. För enkelhetens skull förutsätter vi här att du åtminstone inledningsvis inte har tänkt anställa personal samt att du inte kommer att handla med företag i andra länder eller hantera kontanter alternativt betalkort i verksamheten.

  1. Registrera ditt företag via Verksamt.se och passa samtidigt på att ansöka om antingen F- eller FA-skatt samt momsregistrering. Allt detta kan du göra via Mina sidor på denna digitala myndighetstjänst.
  2. Skydda företagsnamnet digitalt genom att köpa domän(er) innehållande företagsnamnet och registrera konton i företagets namn på sociala medier. Detta för att förhindra att någon annan gör så före dig.
  3. Registrera även företagsnamnet hos Bolagsverket för att skydda företagets namn.

Svårare än så är det faktiskt inte att komma igång. Detta förutsätter dock att du inte behöver ansöka om några särskilda tillstånd för att få bedriva din affärsverksamhet. Huruvida du bör göra detta eller ej kan du ta reda på via ovan nämnda myndighetstjänst, Verksamt.se.

Det kan även vara en god idé att öppna ett särskilt bankkonto för ditt företag. Vid behov har du även möjlighet att ansöka om varumärkesskydd och liknande via PRV (Patent- och registreringsverket).

I övrigt är det dock bara att sätta igång och marknadsföra och sälja dina produkter eller tjänster.


Artikeln granskades senast 2019-10-14.