Hur byter man bank?

En undersökning som DN/Ipsos presenterade i januari 2017 visade att vi svenskar har blivit mer benägna att byta bank. Av de 1 023 personer i åldrarna 18-44 år som intervjuades uppgav 9% att de under de senaste tre åren hade bytt bank helt och hållet, medan 12% menade att de delvis hade bytt bank. När samma undersökning gjordes fem år tidigare, uppgav blott 7% av de tillfrågade att de under de senaste tre åren hade bytt bank helt.

Här berör vi fördelarna med att byta bank och berättar hur du kan gå tillväga för att göra just detta.

Fördelar med att byta bank

Det kan finnas flera anledningar till att du vill byta bank:

Tänk på detta innan du byter bank

Numera är det ganska enkelt att byta bank, men det finns vissa förberedelser som behöver göras för en smidig övergång. Detta gäller bland annat om du har aktiva lån hos din tidigare bank. Om så är fallet, bör du förhandla om nya lån hos din nya bank och med hjälp av dessa betala av dina befintliga lån hos den gamla banken.

Du bör dock vara medveten om att det inte är säkert att du får lån hos din nya bank, samt att det inte är en självklarhet att räntan är lika bra eller bättre (såvida du inte redan har undersökt detta och det är anledningen till att du vill byta bank). Ofta kan du dock förhandla dig till bättre ränta i utbyte mot att du gör ett fullständigt byte till din nya bank och kapar alla band till den gamla banken.

Så byter du bank i 4 enkla steg

  1. Hitta en ny bank som du föredrar framför din nuvarande
  2. Öppna ett nytt konto hos den nya banken
  3. Se till så autogiron, e-fakturor, e-legitimation och liknande kopplas till ditt nya bankkonto
  4. Avsluta ditt gamla bankkonto

Hitta en ny bank

Den allra viktigaste delen av processen att byta bank är att välja ny bank med stor omsorg. Om det visar sig att du och din nya bank inte passar bra ihop, kan det nämligen innebära att du inom bara några månader behöver påbörja arbetet med att byta bank på nytt.

Du bör börja ditt letande med att fastställa vad som är viktigast när du ska öppna ett nytt konto. Anledningen till att detta är viktigt är att du förmodligen inte hittar en bank som uppfyller alla punkter på din önskelista. Lägre avgifter kan innebära att du behöver tumma på någonting annat som din tidigare bank kunde erbjuda, till exempel ett rikstäckande nätverk av lokala bankkontor.

När du väl har begränsat din lista med potentiella kandidater, bör du ta dig tid att läsa igenom det finstilta i de olika erbjudandena. Undersök även om det finns några särskilda kampanjer som kan vara intressanta för dig. Vissa banker erbjuder till exempel studenter eller pensionärer bättre villkor.

Öppna ett nytt bankkonto

När du har valt din nya bank är nästa steg att öppna ett nytt konto hos denna. Om du inte har öppnat ett nytt bankkonto på sistone. Detta är en process som ofta går snabbt och smidigt, men till skillnad från många av de tjänster som bankerna erbjuder kan öppnandet av ett nytt bankkonto sällan ske på nätet. Eftersom du behöver legitimera dig i samband med denna process kan du behöva besöka det lokala bankkontoret för att kunna öppna ett konto.

Ta hand om betalningar m.m.

Nästa steg är att se till så alla tjänster kopplas till ditt nya bankkonto istället för till ditt konto hos din gamla bank. Några exempel på sådana tjänster är autogiro, e-faktura och e-legitimation. Din nya bank kan sannolikt hjälpa dig med detta, bara du förser dem med kontoutdrag och andra nödvändiga dokument.

Timing är nyckeln till en smidig övergång från en bank till en annan. De olika stegen behöver utföras ganska snabbt, för att du ska kunna undvika att dubbla betalningar görs och andra problem som kan uppstå under processen.

Passa även på att spara gamla kontoutdrag och e-fakturor, utifall det skulle visa sig att du behöver dessa vid ett senare tillfälle. Spara även avräkningsnotor och andra dokument som kan komma till användning i samband med deklarationen.

Stäng ditt gamla bankkonto

När allt är klart med ditt nya bankkonto är det dags att avsluta det gamla. Se till så du får en bekräftelse från din gamla bank att ditt konto hos dem är avslutat.

Till sist avslutar du processen med att klippa alla konto- och kreditkort som är kopplade till ditt gamla konto, för att förhindra att dessa faller i orätta händer.


Artikeln granskades senast 2018-01-15.