5 enkla spartips som sparar dig pengar

Har du svårt att spara dina pengar? Vet du knappt vart pengarna tar vägen? Då har du kommit rätt. Här går vi igenom några grundläggande spartips för dig med höga utgifter. Det kan också vara en idé att läsa igenom vår guide om hur man gör en budget. Där kan du läsa bra tips om hur du kan börja.

1. Byt elbolag varje år

Elbolagen priskrigar ständigt. Därför kan du spara pengar genom att byta elbolag varje år om du går via en prisjämförelsetjänst som exempelvis ”Elskling”. I stort sätt alla elbolag har speciella rabatter för nya kunder, och efter varje år anses du vara ”nykund”. Du kan alltså byta från Fortum -> Vattenfall -> Fortum -> Vattenfall vartannat år.


2. Säg upp onödiga streamingtjänster

Det är inte ovanligt att man prenumererar på flera streamingtjänster utan att egentligen använda alla varje månad. Ta en funderare och säg upp de streamingtjänster som knappt används. Du kan ju alltid aktivera dem igen till samma pris när behovet finns.Exempel: Netflix, HBO, Viaplay, Cmore, Spotify, mfl3. Köp värdepapper via autogiro

Ett enkelt sätt att spara och (förhoppningvis) få pengarna att växa, är att sätta upp ett autogiro, som varje månad köper aktier eller fonder för x-antal kronor. Dessa värdepapper kan med fördel placeras på ett ISK för att undvika hög skatt. På detta sätt blir inte pengarna lika lättillgängliga och måste alltså säljas för att kunna spenderas på annat.


4. Teckna kreditkort (och använd det på rätt sätt)

Detta tips förutsätter att du använder kreditkortet på rätt sätt, annars kan du istället förlora pengar.

För att använda ett kreditkort på rätt sätt bör du först hitta ett kreditkort som ger en bra bonus på inköp. När du gjort detta kan du börja betala mat, bensin, resor och annat på kreditkortet och samtidigt få pengar tillbaka (oftast mellan 1-2% av köpesumman).

OBS: Betala alltid räkningarna i tid, annars aktiveras räntan och det blir istället motsatt effekt.

5. Samla dyra lån och krediter

Om du har flera dyra lån såsom snabblån och kreditkort, kan det vara bra att samla dessa lån genom att ta ett billigare blancolån för kunna betala av dessa med. Du blir alltså kvar med ett enda lån som har en lägre ränta än dina tidigare lån.

Följer du dessa 5 tips kan du, beroende på din situation, spara tusentals kronor varje månad. Lycka till!


Artikeln granskades senast 2018-01-16.